ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов откри семинар „Изграждане на капацитет на страните от Западните Балкани: сектор за сигурност и отбранителни институции“

Българско председателство на Съвета на ЕС 2018  

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов откри днес, 11 май, семинар на високо равнище на тема „Изграждане на капацитет на страните от Западните Балкани: сектор за сигурност и отбранителни институции“. Събитието е част от календара на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

„Форумът е навременен и засяга проблематика, по която занапред трябва да бъдат фокусирани повече усилия и най-вече ресурси.“, каза заместник-министър Запрянов. Той подчерта, че успешното осъществяване на реформите в отбранителните институции е незаменимо условие за това държавите от региона да постигнат пълна реализация на европейската си перспектива и да участват ефективно в изграждащата се Обща политика за сигурност и отбрана на ЕС.

Заместник-министърът на отбраната заяви, че България е готова да подпомогне със своя опит всички държави от региона в техните усилия за европейска и евроатлантическа интеграция. „Укрепването на сигурността на Западните Балкани е един от основните приоритети на българското председателство на Съвета на ЕС. Нашите цели са подкрепа на усилията на ЕС за изграждане на капацитет у партньорите в областта на сигурността и развитието, както и стимулиране на диалога между ЕС и НАТО по въпросите на изграждането на капацитет у партньорите в областта на отбраната“, припомни заместник-министър Запрянов.

„Убеден съм, че в днешната съвместна работа ще бъдат генерирани конкретни идеи за възможни инициативи за изграждане на капацитет, като се гледа повече в общ европейски план, а не в тясно национални рамки“, посочи заместник-министърът на отбраната и заяви, че е важно да се използва опитът на редица страни-членки, да се извлекат поуките от практиката и на тази основа да се начертаят бъдещите стъпки в подкрепа на интеграцията в ЕС и НАТО на страните от Западните Балкани.

Заместник-ръководителят на Европейския център за политически стратегии Михнеа Моток представи гледната точка на европейските институции по отношение на засиления ангажимент на ЕС към региона в областта на сигурността и отбраната. Той подчерта нарастващото значение на отбранителното измерение в съвременните условия на разнородни и нетрадиционни рискове за сигурността, за чието преодоляване ключов елемент е изграждането на доверие между страните от Западните Балкани, както и в европейски и международен контекст. 

Пленарен доклад изнесе и д-р Селмо Цикотич, съветник на председателстващия Председателството на Босна и Херцеговина. Изказването на д-р Цикотич бе насочено към особеностите на съвременната среда за сигурност – взаимозависимост, висока динамика на промените, технологизация и връзка с екологията и начина на живот. Д-р Цикотич засегна също така и темата за приноса на международните организации и мисии за стабилността на Босна и Херцеговина.

Представители на всички основни международни организации, които подпомагат сигурността и стабилността на Западните Балкани, имаха възможност да представят своята дейност и да търсят начини за подобряване взаимодействието помежду си с цел по-висока ефективност и резултати от своята работа. Коментирана бе също така нуждата от постоянен диалог и координация на стратегическо ниво между тях в духа на т. нар. „всеобхватен подход“.

Дискусиите бяха структурирани в два панела, модерирани от Н. Пр. Августина Цветкова, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Босна и Херцеговина и Йордан Божилов, председател на Софийски форум за сигурност.

Събитието беше реализирано от дирекция „Отбранителна политика“ на Министерство на отбраната в сътрудничество с Министерство за българското председателство на Съвета на ЕС 2018.

 
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ