ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов: България е част от Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз и е отговорна за приноса в осъществяването на тази политика

Българско председателство на Съвета на ЕС 2018  

„За да гарантира своята национална сигурност, България днес се стреми да постигне ново качество в изграждането и развитието на Въоръжените ни сили и да продължи да се утвърждава като ефективен и уважаван съюзник в НАТО и участник в Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз“.

Това заяви заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов днес, 31 май, при откриването на деветата международна научна конференция „Научните изследвания, иновации и индустриално сътрудничество в интерес на общата Европейска отбрана и сигурност“ в Пловдив. Конференцията се организира от Института по отбрана „Професор Цветан Лазаров“ и Фондация „Хемус’95” и е под патронажа на Министерството на отбраната на Република България. Събитието е част от официалния календар на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

„Политиката на Европейския съюз за научни изследвания и технологии има ясно определени цели, стабилно финансиране и е дългосрочно гарантирана. Тя е насочена към изграждането на интегрирано европейско изследователско пространство за постигането на дълготраен и устойчив икономически растеж“,

заяви министър Каракачанов. Той подчерта, че в национален план европейската интеграция на страната ни открива възможности за нови перспективи и в същото време за нови отговорности на българското общество и ръководство. „България е част от Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз и е отговорна за приноса в осъществяването на тази политика“, подчерта министърът на отбраната.

„Важен приоритет за Българската армия е модернизацията на Въоръжените сили с нова бойна техника за повишаване на военния потенциал на Сухопътните войски, с нов тип боен самолет за Военновъздушните сили и с нов тип многофункционален модулен патрулен кораб за Военноморските сили. Целта е да се постигне изграждане на технологично развити, балансирани, оперативно съвместими, мобилни и експедиционни Въоръжени сили, отговарящи на водещите световни концепции и стандарти в областта на отбраната“, каза в заключение министър Каракачанов.

„Всички европейски граждани искат по-сигурна Европа. През 2016 г. приехме Плана за европейска отбрана. Миналата година за пръв път европейският бюджет беше използван, за да се финансират колаборативни проекти в областта на отбраната. Първата стъпка беше подготвителни действия в областта на изследванията. Това беше малка стъпка, но важна за нас, за да използваме средствата от сегашния европейски бюджет“,

посочи Елжбета Биенковска, еврокомисар по вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия. Тя подчерта, че 500 милиона евро са отделени от европейския бюджет за Програмата за развитие на европейската отбранителна промишленост за  2019 – 2020 г.

„Програмата е насочен към съвместно финансиране на дейности, свързани с подготвителната фаза на Програмата за общ капацитет на страните–членки“,

каза още еврокомисар Биенковска и допълни, че има огромна възможност българските фирми да се интегрират в европейската производствена верига и да се възползват от Програмата.

„Ние в Европа трябва не само да сме заедно, а да сме кохерентни“,

заяви в своето изказване Хорхе Домек, главен изпълнителен директор на Европейската агенция по отбрана. Той подчерта, че следва да се търсят конкретни мерки и работещ подход за постигане на свързаност и съгласуваност при планиране на отбранителните способности на европейско ниво и кохерентност със съответните планове на НАТО.

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов акцентира на огромното политическо усилие, което Европейският съюз полага, за да изгради собствените си отбранителни способности и да постигне стратегическа автономия и подчерта, че това е усилие, което изисква както интегрирането на политическите структури на ЕС, така и на европейските индустрии.

По време на конференцията бяха дискутирани още въпроси, свързани с научните изследвания, технологии и системи за сигурност и отбрана, както и с възможностите за иновации и индустриално сътрудничество на европейската програма за развитие на отбранителната индустрия.

 
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ