ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Пленарна среща на Комисиите по европейските въпроси в София (БНТ)

Българско председателство на Съвета на ЕС 2018  

Вера Александрова

 

ОБОБЩЕНИЕ

Президентът Румен Радев похвали правителството с избора на Западните Балкани като приоритетна тема за българското председателство. Държавният глава, премиерът и председателят на парламента участваха в пленарната среща на Комисиите по европейските въпроси в НДК, което е заключителното събитие от Парламентарното измерение на българското председателство.

Изборът на Западните Балкани като приоритетна тема на българското еврпредседателство е успех за страната, беше отбелязано в изказванията на повечето участниците. Президентът Радев е убеден, че ако не се даде европейска перспектива на държавите от Западните Балкани, рано или късно те ще дадат балканска перспектива на Европа.

Румен Радев- президент на Република България - Българското правителство показа кураж, като избра много трудна тема. Регионът е крехък и няма гаранция за успех. Но някой трябваше да поеме отговорността, както и да започне дискусия и да предприеме действия. Българското правителство показа постоянство, като върна фокуса върху Западните Балкани в една много деструктивна среда.

Според премиера Борисов, ако сега не се помогне на Западните Балкани, след това ще е много късно, защото големите геостратегически играчи ще заемат това място. 

Относно проблемната тема с мигранския поток към Европа, Борисов предлага компромисен вариант.

Бойко Борисов - министър-председател на Република България: Предлагаме превенция, а тя включва затваряне на всички външни граници на ЕС. Официално всеки един, който иска да влезе в ЕС - дали икономически мигрант, дали е бягащ от войната, трябва да отиде официално на КПП.

Така че, ако юни месец сега не се разберем в Брюксел, пак ще се разберем, но вече под натиска и силата на обстоятелствата.

Борисов припомни, че България направи това преди две години, а резултатът е нула миграционен натиск. Председателят на НС Цвета Караянчева подчерта, че страната ни е поела председателството във време на големи предизвикателства пред Европа и света.

Цвета Караянчева - председател на Народното събрание: Основно наше задължение остава изработването на законодателство, което в максимална степен отговаря на очакванията на европейските граждани и защитава техния интерес.

 

Караянчева посочи, че продължават усилията на институциите за приемане на ефективно законодателство, свързано с миграцията и реформата в областта на убежището.

 
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ