ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Словенски мозъчен тръст: Българите са бивши македонци (Euractiv Bulgaria)

България, балканите и света  

от Георги Готев 

 

Докато България не прави ни най-малко усилие да обясни ветото си срещу членството на Северна Македония в ЕС, лобистите на Скопие сътворяват чудеса. Словенски мозъчен тръст, който нарече България “грозното лице на ЕС”, твърди, че българите са бивши богомили, македонци и турци, насилствено българизирани след Санстефанския мирен договор.

“Блокирайки интеграционния процес на Северна Македония, България блокира интеграционния процес на всички страни от Западните Балкани в ЕС. Конкретен повод за безпокойство е информацията, че България планира да приложи подобна блокада по отношение на сръбския път към ЕС. Поради горното България е “грозното лице” на ЕС”, пише словенският “Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания” IFIMES на сайта си.

Ето какво пише въпросният мозъчен тръст:

“Още от самото си създаване България е изправена пред криза на идентичността. Независимата България е създадена въз основа на споразумението между Руската империя и Османската империя, т.е. Санстефанския договор от 1878 г. Тогавашната територия на България е била обитавана предимно от богомилско, македонско и турско население, което по-късно под силния натиск на новосъздадената държава беше насилствено “побългарено”. Фактът, че Русия създаде България, създаде неразривна връзка с Москва – като противовес на херцогството и впоследствие Кралство Сърбия, което имаше близки отношения с Австро-Унгарската монархия.”

И още:

“Българизацията” на населението продължава и до днес. България се опитва да прикрие този факт и оказва силен натиск на етнически македонци в България да се декларират като българи, въпреки че според оценките броят на етническите македонци, пребиваващи в България, са поне 10% от общото население.”

По информация на наши дипломати, IFIMES е словенска НПО, финансирана от Белград и от някои словенски общини (общините възлагат и впоследствие заплащат за изготвянето на анализи), отстояваща външнополитическите позиции на Сърбия в Западните Балкани. В последно време, IFIMES оповести редица статии, съдържащи дезинформация и даже цинизми по отношение на позицията, която България зае по темата за Северна Македония.

Тяхна статия относно българската позиция по РСМ бе безкритично препечатана в холандско дипломатическо издание, а в края на 2020 г. друга тяхна статия е била разпространена сред делегациите на страните-участнички в ОССЕ.

В изпълнение на поставените му задачи, организацията досега е публикувала статии с анти-албанска, анти-хърватска и анти-черногорска (при управлението на Джуканович) насоченост. Съответно, материалите дават израз на най-висока оценка за Александър Вучич и Зоран Заев.

Двамата директори на IFIMES Зияд Бечирович и Аляф Бахтияр са понастоящем назначени за съветници на правителството на Зоран Заев, както и са провели няколко лични срещи с Александър Вучич в периода от 12 февруари 2020 г. насам.

В борда на НПО-то участват Будимир Лончар, който е бивш югославски външен министър между 1987 и 1991 г., както и Зоран Живкович, бивш вътрешен министър (2000 – 2003 г.) и премиер на Сърбия от 2003 до 2004 г..

Основните тези на IFIMES в статиите срещу България са, че Зоран Заев е фактор на положителни реформи, поставен в риск заради националистическата политика на София

Властите в София са обвинявани, че заели сегашната си позиция срещу Република Северна Македония заради предстоящите избори, както и за да разсеят населението си от състоянието на държавата.

Неправителствената организация обявява, че България продължава “фашистката си политика” от Втората световна война; че не съществува българска идентичност, а тя е изкуствено създадена от Русия чрез “българизация“ на местното македонско и турско население, че тази “българизация“ продължава и до днес. ЕС се призовава да накаже България за позициите й.

 
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ