ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Ген. Тодор Бояджиев: На третия месец се знае кой дипломат е разузнавач (БНР)

България, балканите и света  

Интервю на Петър Волгин с ген. Тодор Бояджиев в предаването ''12+3''

 

В коментар пред БНР дългогодишният разузнавач отбелязва във връзка с разкритата от прокуратурата група за шпионаж в полза на Русия, действала в България, че "Търсенето на аналогия между случаите с петимата от Кембридж и шестимата от София звучи като анекдот" и очевидно е опит "българската шпионска кокошка да добие статут на бързоног арабски жребец" и по този начин да се търси признание за българската прокуратура.

В изпращащата държава знаят кой е шпионин и кой не, в приемащата не е толкова просто. Това е нещо, което много бързо се диференцира. "Не са нужни години, за да се разбере. На третия месец вече е абсолютно ясно, по простата причина, че режимът на живот на професионалиста-разузнавач и на професионалния чист дипломат много сериозно се разминават".

Държавите гонят чужди дипломати не когато ги разкрият като шпиони, а „когато моментът изисква да се вдигне шум“, допълни той, но уточни, че в обществения дебат битуват „стари подходи и стари дефиниции“.

"Една от най-големите манипулации, когато се говори за разузнаване и шпионаж, е, че се втълпява невярното твърдение, че основната задача на шпионажа е да работи против врага. Истината е, че това е една от най-успешните форми за защита на националния интерес. Тъй като националните интереси не съвпадат, говорим за приятелско разузнаване“.

Цялото интервю на Петър Волгин с ген. Тодор Бояджиев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл на неговата страница във Фейсбук, както и на сайта на Българското национално радио: https://bnr.bg/horizont/post/101220034/gen-boadjiev-na-tretia-mesec-se-znae-koi-diplomat-e-razuznavach , в Инстраграм и Фейсбук.

 
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ