ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Дебатът за бъдещето на Европа

Автор: Надежда Михайлов дата: 11/03/2003 (Брой 2 2003г.) от 13 до 20 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Разглежда се създаването на Европейския конвент, неговото същинско развитие и дейност. По замисъл Конвентът трябва да изработи предложения за реформи в европейските институции, да изготви правилата по които ще бъде създадена европейска конституция. Една от основните битки в Конвента е противоречието между про- и антифедералистите. Свикването на Конвента е продиктувано и от факта, че 15-те ръководители на страните членки установяват, че са безсилни да реформират институциите на Общността. До 2004 г. участниците в Конвента трябва да изготвят консенсусен текст за проект за Конституция или поне да излязат с варианти за действие.
Дебатът за Европа трябва да отговори на въпроси като – необходима ли е една силна позиция на Европа на международната сцена; доколко е възможно да бъде демонстрирана една социална и икономическа солидарност един към друг; има ли единство по въпросите на вътрешната и външната сигурност; каква околна среда ще бъде оставена на бъдещите поколения и т.н.

За автора

Председател на СДС (от март 2002 г.), председател на Парламентарния съюз на ОДС, втори мандат зам.-председател на Европейската народна партия, министър на външните работи на България (1997-2001 г.). Води курс "Между европейското и националното: членството на България в Европейския съюз" за студенти от Философския и Стопанския факултет и Факултета по славянски филологии на Софийския университет "Св. Климент Охридски"

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ