ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Договорът за НАТО в измерението на новото време

Автор: Димана Дерменджиева - Драмова дата: 01/08/2010 (Брой 4 2010г.) от 5 до 26 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Изследването на темата за „Международните договори във времето” на Комисията по международно право /КМП/ се насочва към определяне на ролята на последващите споразумения и по-късната практиката по прилагане на един международен договор. Обосновава се виждането, че еволюцията на правния контекст или възникването в международната среда на нови нужди, които международноправната норма следва да обслужва, могат да бъдат взети предвид при разглеждането на международния договор като „жив инструмент”. По отношение на приложимия към темата подход се посочва, че комплексният характер на материята и нейната природа предполагат прилагане на различен от кодифициращия метод на работа на Комисията по международно право.
Авторката анализира обстойно един от елементите на това изследване – Организацията
на Северноатлантическия договор, като отбелязва, че нейният учредителен документ датира от периода на създаване на основополагащите съвременното международно право международни договори като Виенската конвенция за правото на договори, Виенската конвенция за дипломатическите отношения, включително и Устава на ООН. Разглеждат се въпросите, свързани със Северноатлантическият договор като „международен договор във времето”; теорията за „договорите на колела”; значението на последващите споразумения и практиката по прилагане на международните договори за НАТО и т.н.

За автора

Докторант по Международно публично право в СУ „Св. Климент Охридски” и дипломатически служител III-та степен в дирекция „Международно право” на Министерството на външните работи.

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ