ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Актуални аспекти на безопасността на ядрените материали и технологии

Автор: Доц. д.ю.н. Ангел Анастасов дата: 01/08/2010 (Брой 4 2010г.) от 43 до 54 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

В статията се разглеждат правните рамки на безопасността на ядрените материали и технологии. Темата е съставна част от международноправния режим на ядрената сигурност и поставя редица актуални въпроси, които имат ключово значение за предотвратяване разпространението на ядреното оръжие и използването на атомната енергия за мирни цели.
Анализират се особеностите на незаконното използване на ядрени материали и технологии в съвременните условия; Договорът за неразпространение на ядреното оръжие като правна основа за мирното използване на ядрената енергия и трите цели на чието постигане се основава; възможната злоупотреба с ядрен материал; дейността на Групата на ядрените доставчици и Комитета „Цангер”; интернационализирането на ядрения горивен цикъл и укрепване гаранциите на МААЕ; развитието на националната система за експортен контрол и законодателството на Европейския съюз.

За автора

Авторът е доктор на юридическите науки, доцент в Института за държавата и правото при БАН. Доц. Анастасов е работил като практикуващ юрист, дипломат и консултант на редица междуправителствени организации. Има шест научни книги в сферата на сигурността, международните организации, опазването на околната среда и биоразнообразието, а така също на раздели от книги, студии и статии по актуални въпроси на международното публично право, публикувани от известни чуждестранни издателства. Негови публикации са включени в библиотеките на ООН в Ню Йорк, Женева и Виена, Двореца на мира в Хага, във водещи университети във Великобритания, Кения, Русия, САЩ, Франция, Швейцария, Япония и други.

 

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ