ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Българските национални интереси и геополитиката

Автор: Д-р Тихомир Стойчев дата: 01/08/2010 (Брой 4 2010г.) от 55 до 70 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Важните национални интереси са тези, чието нарушаване не застрашава оцеляването на нацията и държавата, но се отразява върху сигурността, просперитета и перспективите за развитието на България. Те са във вътрешен, в регионален, в европейски и в глобален план.
По-нататък се отбелязва, че България се намира по средата на трудния път за изграждане на хармоничното единство човек – природа – икономика, което е в основата на устойчивото развитие. Тя следва да решава проблеми на глобализацията и устойчивото развитие в съответствие с принципите на Декларацията от Рио, приетите закони и ратифицирани конвенции. В България съществува ефект от несигурността, свързана с тежкото икономическо положение и спадане на жизненото равнище на българските граждани. Хаотично се развива кривата на несигурността.
Авторът посочва, че националната доктрина съдържа пакет от национални стратегически програми и има срок за реализиране, след което се налага актуализиране. Задължителни съставни части на националната доктрина са доктрините за: националната сигурност, за здравето и възпроизводството на нацията, за националното образование и възпитание, за развитие на науката, на културата и поддържането на духовното обединение на нацията, за развитие на националното производство и на националното стопанство, за екологията и възпроизводството на българската природа, за развитие на енергетиката и на инфраструктурата.

За автора

Д-р Тихомир Стойчев е председател на Националния антикриминален и антитерористичен форум (НААФ); преподавател в департамент “Национална и международна сигурност” към Нов български университет.

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ