ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

ИЗЛОЖБА В МВНР ПО ПОВОД 65 ГОДИНИ ОТ ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ КЪМ ЮНЕСКО (ДЪРЖАВЕН КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ)

България, балканите и света  

 

„ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ ЖИВИТЕ ТРАДИЦИИ. НЕМАТЕРИАЛНОТО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО В ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА“ - ИЗЛОЖБА ПО ПОВОД 65 ГОДИНИ ОТ ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ КЪМ ЮНЕСКО ГОСТУВА В МВНР

 

14 май – 30 юни, 2021 г.

Откриване: 14 май, 11:30 ч.

МВнР, партер

 

На 14 май, петък, в 11.00 ч. в партера на Централното управление на МВнР се откри фототипната документална изложба „Пътешествие из живите традиции. Нематериалното културно наследство в ЮИЕ“. Събитието беше открито от г-жа Уляна Богданска, генерален директор на дирекция „Глобални въпроси“, а приветствия към гостите отправиха г-н Христо Георгиев , главен секретар на Националната комисия за ЮНЕСКО, г-жа Ирена Тодорова, изпълнителен директор на Регионален център Юнеско - София и г-жа Снежана Йовева-Димитрова – директор на ДКИ .

„Всяка годишнина е повод за равносметка. От присъединяването си към ЮНЕСКО през 1956 г. България споделя и работи активно за изпълнение на основните цели и програми на организацията. Участието ни в дейността на ЮНЕСКО от своя страна ни дава възможността да присъстваме достойно в световната съкровищница на материалното, нематериалното и документално-културното наследство“, заяви генералният директор на дирекция „Глобални въпроси“ Уляна Богданска.

Целта на изложбата, организирана по повод 65-та годишнина от присъединяването на България към ЮНЕСКО от Националната комисия за България за ЮНЕСКО, Държавният културен институт към министъра на външните работи и Регионалният център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО, е да покаже живото културно наследство на страните от региона и да популяризира ценностите, заложени в конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство на човечеството.

Фотоизложбата е създадена по инициатива на Регионален център – София и е замислена като пътуваща изложба  на открито.  Осъществена е за първи път през май 2017 година, като е представена в пространството на Ларгото в София. Поради големия интерес през юни е поканена да гостува в Нов български университет. През април 2018 година изложбата е показана за две седмици в „Баня старинна“ в град Пловдив, а по-късно, през месец май гостува на Регионален исторически музей в град Русе, в рамките на инициативата Нощ на музеите. През април 2019, по покана на Китайския културен институт, изложбата участва в „Експо на културните индустрии“ в град Ханджоу, където изцяло оформя българската палата, която е на фокус в това издание на експото. През август 2020 е поканена за дълъг период от време в Боженци. На събитието присъстваха дипломати, изследователи  и експерти в областта на нематериалното културно наследство.

Това е второ издание на изложбата, реализирана в по-компактен формат, обновена визия и текстове и се показва за първи път пред публика. Ще може да се посети до 30 юни на партерния етаж в Централното управление на МВнР, след предварително записване на телефон 0889005082.

 
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ